Trondheim Y’s Men’s Club​

Presidentens hilsen april 2024

Presidentens hilsen til medlemmene i Trondheim Y’s mens club april 2024

Kjære alle sammen!

For noen dager siden snudde jeg primstaven som er laget av en treskjærer i Singsås. 14. april er en gammel merkedag, Dagen regnes som første sommerdag og sommersida på primstaven snus frem. Det er ikke alltid dette med sommerdager stemmer i april, senest i dag  (16/4) fikk jeg bilde av jorder med nysnø fra venner som bor i Singsås. Nei, april er ikke å stole på hvis vi vil ha sommervarme. Men lyset blir stadig mer dominerende til daglig, selv om EU ennå ikke har fått rotet seg til å gjøre vedtak om at å stille klokka vår og høst ikke lenger er påkrevet.

Siste møtet i klubben vår var mandag 8. april. Vi delte beskjeden om at medlem Olav Hognestad fredfullt hadde gått ut av tiden. Klubbmedlemmer møtte opp i gravferda og klubben hadde bårebukett ved Olavs båre som takk for hans innsats og til heder hans minne.

Gateprest Odd Halvor Moen var gjest denne gangen. Tema var Livets ord og Livets musikk. Vi var vel 10 fremmøtte og vi fikk smaksprøver både på levende musikk og levende budskap. Odd Halvor delte både håpstango og fortellingen fra kirkemøtet i Uppsala, som Bjørn Eidsvåg ble så grepet av at han bestemte seg å bli prest. Bålpanna ved Vår Frues kirke beskrev han så vi alle så håpet og fellesskapet i varmen fra et brennende bål. I samtale med undertegnede ble også ten-sing-miljøet og denne bakgrunnen til oss begge beskrevet. Vi fikk tillit og tilhørighet og kunne utfolde oss sammen med mange andre i et miljø som var ytterst levende!

Neste møte er den 13. mai kl 19.30 i Prinsens gt. 10A. Da vil Grete Ståhl dele erfaringer og tips fra sin mangeårige hobby: Slektsforskning. Det å finne sine røtter er blitt mer og mer populært. Tilhørighet er en viktig opplevelse å ha med seg i livet. Å vite hvem som gikk foran oss, gir oss forståelse for de livsvilkår de levde under. Vi ser de verdier som slekta har bragt med seg frem til oss som lever nå, ikke bare i eiendom og pengeverdier, men også idealer, tradisjoner og moralske valg. I den lange rekken som salmen Deilig er jorden beskriver slik: «Slekt skal følge slekters gang» er vi siste ledd akkurat nå. Slektsforskningen hjelper oss å forstå hvor og hvem vi kommer fra, hvem vi selv er og vil være og hvilke verdier og anbefalinger av valg vi vil føre videre til generasjonene som kommer etter oss.

I april forbereder vi oss til festdagene i mai. Selv om alle våre dager i Guds menighet er etter pinse vil vi i år igjen feire pinse, kirkens bursdag. Jeg vil løfte frem Paulus sin virkelighetsnære og talende billedbruk når han beskriver pinsens gaver og fellesskapet, Guds menighet. Les gjerne 12, 13-14, ja gjerne hele kapittelet på nytt. I 1. Kor 12 beskriver Paulus nådegavene og han bruker bildet av sansene våre, kroppen og lemmene for å illustrere Åndens virke til vekst, samvirke og samhold i mangfold. Samhold og samvirke er pinsens under, rettet utover mot medmennesker. Barn kan oppleve pinsen som et slikt konkret, livsnært under, personlig og samtidig mottatt i fellesskap: Under feiringen av kirkebursdagen sammen med barnehagene på Lade ett år, opplevde jeg at en gutt brøt ut av ringen barna gikk i rundt kirka mens vi sang bursdagssangen. Gutten løp bort til nærmeste hjørne på den gamle kirka, la hendene og kinnet inntil veggen og utbrøt: «Kirka mi!» Han viste frem pinsens vekst og virkning: Vi er en kropp, vi hører til på Kristi kropp, fordi vi er innpodet der i den hellige dåp og kan hver dag leve som kristne. Det er noe å feire til hverdags som til fest.

Så blir våre høytider stående med konkrete og virkelighetsnære bilder:

Krybben, Korset og Kroppen.

Til lykke med våren og gledelig pinsefest ønskes dere med det siste verset fra salmen vi sang på siste klubbsamaling: Gå gjennom byens lange rette gater
Kom til oss når vi frykter andres dommer,
du vårens yre skapermakt.
Forkynn at Jesus Kristus, når han kommer
vil gi oss liv, slik han har sagt!
Så går vi ut
i tro til Gud
og lever uten frykt i nådens sommer.

 

Alt godt Jan Asbjørn